Meteen naar de inhoud
Wat kost een dak vervangen. NL DAK & SOLAR

Wat kost een Dakrenovatie Arnhem?

De nieuwe dakkosten in dit artikel zijn correct vanaf 2022

Een huis zou niet echt een huis zijn zonder een dak dat de elementen buiten houdt, maar hun kwetsbare positie als eerste verdedigingslinie tegen slagregen en huilende wind betekent dat ze enige zorg nodig hebben om ze op hun best te houden. Of u nu een nieuw plat dak op uw garage nodig heeft of slechts een paar tegels moet vervangen, u wilt weten hoeveel het kost om uw dak te repareren of te vervangen voordat u plannen gaat maken. We hebben met enkele deskundige vakmensen van Dakdekkersbedrijf NL DAK gesproken om erachter te komen wat u mogelijk moet weten.

Kostenraming nieuw dak

De twee factoren die de kosten van uw dakproject bepalen, zijn de grootte van het dak en de keuze van het gebruikte materiaal. Een Bitumen plat dak voor een kleine garage is veel goedkoper dan een Plat dak voor bijvoorbeeld een vrijstaande woning met vier slaapkamers. Over het algemeen schatten we dat de gemiddelde kosten voor een dakvervanging in Nederland ongeveer € 5.000 tot € 6.000 zullen bedragen. Aan de goedkoopste kant van het spectrum zou het vervangen van het Bitumen dak van een garage echter slechts ongeveer € 1.000 kosten, terwijl het vervangen en isoleren op een groot familiehuis wel € 12.000 kan kosten. Prijzen kunnen hoger zijn in Amsterdam en het zuidoosten. Deze prijzen zijn inclusief arbeid en materiaal, maar hebben alleen betrekking op het vervangen van de dakbedekking, geen structurele veranderingen zoals het verwijderen van dakbalken of het veranderen van de hoogte van de centrale daknok.

Dakondehoud Arnhem = NL DAK & SOLAR

Pannendaken 

Pannendaken zijn het meest voorkomende type daken in Nederland, maar het materiaal van de dakpannen varieert en de prijs verandert mee. Het duurste type dakpan is leisteen, dat gewild is vanwege zijn duurzaamheid – Dakpannen kunnen gemakkelijk meer dan 100 jaar meegaan en zijn bestand tegen de elementen – het is ook arbeidsintensiever om te installeren. Goedkoper dan leisteen zijn tegels van klei, die meer dan 50 jaar mee kunnen gaan, terwijl betonpannen weer goedkoper zijn, hoewel ze de kortste levensduur hebben. 

Reparatiekosten pannendak

Het schatten van de kosten van dakreparaties is moeilijk omdat de aard van de benodigde reparatie zo sterk kan variëren. Als er een enkele tegel ontbreekt of beschadigd is, waardoor een lek kan ontstaan, zijn er maar een paar tegels nodig om te repareren, wat kan kosten van ongeveer € 100 tot € 200. Net zo kost een beschadigd gootstuk, dat langs dakelementen zoals schoorstenen en dakramen loopt om water buiten te houden, ongeveer hetzelfde.

Platte daken

Platte daken zijn meestal te vinden op garages, aanbouw, dakkapellen en bijgebouwen, en zijn een goedkopere methode van dakbedekking, typisch gemaakt van hout en bedekt met een waterdichte coating zoals op bitumen gebaseerd Bitumen, PVC of EPDM. Ze zijn gebouwd met een lichte helling om het water weg te laten lopen. Ze zijn over het algemeen minder duurzaam dan tegels, maar beter bestand tegen bepaalde problemen, zoals windschade.

NL DAK BV ARNHEM
Dakbedekking Arnhem
Dakisolatie Arnhem

Vervangingskosten plat dak

Het exacte materiaal dat u gebruikt, heeft invloed op de kosten van het dak, met basisoplossingen van vilt die ongeveer € 50 per vierkante meter kosten voor het materiaal zelf, en meer hoogwaardige materialen zoals moderne APP 470K24 (heeft een inlage van glasvezel) die omhoog gaan tot € 55 per vierkante meter, maar biedt onbeperkte opties op het gebied van kleur en gaat over het algemeen langer mee. Arbeidskosten kunnen dan ongeveer € 150 tot € 250 per dag per werknemer kosten. Over het algemeen zouden we verwachten dat een vervanging van een plat dak voor een typische garage € 1.000 kost, tot ongeveer € 1.800 in Arnhem.

Reparatiekosten plat dak

Net als bij pannendaken, zullen de reparatiekosten variëren afhankelijk van de aard van het probleem – het is mogelijk om platte daken te repareren of problemen zoals blaren op te lossen, en dit kan meestal worden gedaan voor een paar honderd euro. Als er zich echter een aantal problemen voordoen, kan het voordeliger worden om het hele dak te vervangen, vooral omdat veel platte daken slechts een goede levensduur hebben van tussen de 20 en 30 jaar.

Dakdekkers blog tip

Als u een ingrijpende wijziging aan het dak aanbrengt, bijvoorbeeld het vervangen van meer dan 25% van de dakpannen, moet u waarschijnlijk een aanvraag voor bouwvoorschriften indienen. Uw project wordt vervolgens geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat het nieuwe dak geen structurele gebreken veroorzaakt in de rest van het gebouw en in overeenstemming is met voorschriften zoals brandveiligheid. De kosten van bouwregelgeving kunnen tussen de € 300 en € 500 liggen. 

Andere kosten

Bij het vervangen van een dak komen nog een aantal andere kosten kijken. Afhankelijk van de toegang, moeten dakdekkers mogelijk steigers gebruiken, wat tussen de € 400 en € 900 kan kosten om op te zetten. Als u de oude dakbedekking verwijdert en afvoert, moet u waarschijnlijk een container huren, die ongeveer € 350 kan kosten. Als u het dak vervangt, moet u mogelijk ook wijzigingen aanbrengen in uw dakgoten, boeiboorden, die afzonderlijk worden geprijsd.

Hoe de kosten onder controle te houden?


Er zijn een paar manieren om de kosten laag te houden bij het vervangen van een dak. Een van de beste manieren is ervoor te zorgen dat u betrouwbare vakmensen inhuurt die de omvang van de taak nauwkeurig kunnen inschatten en deze professioneel en op tijd kunnen uitvoeren. Hoewel het kopen van nieuwe tegels de eenvoudigste manier is om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor uw werk, kunt u ook geld besparen door tweedehands tegels te kopen, hoewel u er zeker van moet zijn dat ze aan uw eisen voldoen. In veel gevallen kunnen sommige tegels op uw eigen terrein worden hergebruikt als u de stijl van het dak niet verandert.

Ontvang een gedetailleerde offerte van elke vakman die u overweegt

Elke vakman zou u een duidelijke en gedetailleerde schriftelijke offerte moeten bezorgen die een uitsplitsing geeft van alle mogelijke kosten. Deze kunnen zijn:

  • Arbeid – inclusief het inhuren van eventuele onderaannemers
  • Materialen
  • BTW en andere belastingen
  • Parkeerkosten
  • Kosten afvalverwerking
  • Het huren van extra gereedschap of apparatuur
  • Terreinbeveiliging of voorzieningen – zoals hekwerk of een mobiel toilet

Elke offerte moet ook de kostenstructuur van de dakdekker uitleggen (is het per uur, per dag of een vast tarief voor de hele klus?) en aangeven wanneer er betalingen moeten worden gedaan. Wordt er bijvoorbeeld van u verwacht dat u vooraf voor materialen betaalt? Of wil de vakman het hele project betalen als het eenmaal is afgerond?

Ten slotte moet elke offerte een stapsgewijze beschrijving bevatten van het proces dat de vakman wil doorlopen om uw klus te klaren.

Zorg ervoor dat u dezelfde informatie krijgt van alle vakmensen die u overweegt, zodat u kunt vergelijken. En als u denkt dat de offerte een detail mist, wees dan niet bang om het te vragen.

 

Ontdek of een vakman veiligheidsuitrusting op de juiste manier gebruikt

Er zijn verschillende voorschriften voor Werken op Hoogte waar elke vakman zich aan dient te houden. De ARBO heeft  een beknopte handleiding gemaakt  over wat de regelgeving en richtlijnen in de praktijk betekenen.

Het gebruik van steigers (in tegenstelling tot een ladder of hoogwerker) is niet altijd essentieel wanneer dakspecialisten op hoogte werken; het hangt af van de grootte en schaal van de individuele taak. Een dakdekker legt u echter graag uit hoe hij zijn materieel veilig en in overeenstemming met de wet wil gebruiken.

Zorg ervoor dat elke handelaar vooraf op de hoogte is van de huurkosten van apparatuur

Het huren van bepaalde apparatuur brengt waarschijnlijk aanzienlijke kosten met zich mee – dus het is belangrijk dat de vakman die u kiest vooraf op de hoogte is van eventuele extra kosten. Joey legt uit:

Wat betreft de apparatuur die een vakman gebruikt, is het eigenlijk gewoon een kwestie van voorkeur. Ik gebruik bijvoorbeeld nooit steigers – als een klus steigers vereist, neem ik die eigenlijk niet aan.

Er is niets mis met het inhuren van een dakdekker die wel steigers gebruikt, maar de huiseigenaar moet zich ervan bewust zijn dat het duur is om in te huren, dus de handelaar moet u van tevoren waarschuwen, voordat u zich ertoe verbindt ze in te huren, over die extra kosten.

Idealiter zouden ze de kosten van de steiger in hun offerte moeten opnemen, los van de arbeidskosten en eventuele materialen.

Zorg ervoor dat het werk volgens de norm wordt voltooid

Zodra je je vakman hebt gekozen en het werk is voltooid, legt Maikel uit dat je meer foto’s moet krijgen voordat je betaalt:

Zorg ervoor dat de vakman veel foto’s maakt van de voltooide klus en deze aan u geeft. Op die manier kun je hem oppakken voor alles wat niet helemaal klopt – zoals gebarsten tegels of het overmatig gebruik van siliconen – voordat je hem betaalt.

We sturen zelfs drones om foto’s te maken – vooral na grote klussen. Op die manier krijgen klanten een luchtfoto van het huis en veel hoogwaardige, gedetailleerde foto’s van het uitgevoerde werk, waarop ze gemakkelijk kunnen inzoomen.

Als er iets misgaat nadat de klus is geklaard, wees dan niet bang om een ​​ander bedrijf binnen te halen om het werk te inspecteren voordat u het oorspronkelijke bedrijf er weer uit haalt.

Dat betekent dat je al een deskundige, onafhankelijke second opinion hebt, als het oorspronkelijke bedrijf probeert te kibbelen over wat er moet gebeuren. Het is gewoon een beetje extra munitie om in je achterzak te hebben voor het geval je het nodig hebt.